Välkommen!

På den här sajten samtalar vi om det dyrbaraste vi har nämligen vår tid.
Låt oss fundera lite på hur vi uppfattar vår egen och andras tid.

onsdag 24 september 2008

Gör inte allt själv

Häromdan köpte jag tid så det stod härliga till. När jag kom hem från kemtvätten, där de hade tvättat och strukit skjortor åt mig, stod en murare och byggde en stenmur i trädgården och väl inne i huset höll en städfirma som bäst på att städa. Du kanske undrar om jag inte kan tvätta, städa och jobba i trädgården själv? Jag kan både stryka skjortor och städa och jag är kapabel att lära mig att bygga murar men det skulle gå åt betydligt mycket mer tid för mig än vad det gör för en yrkeskunnig person.
Det är faktiskt riktigt samhällsekonomiskt fördelaktigt att vi var och en specialiserar oss. När det gäller produkter är vi vana att tänka så. När du behöver mjölk går du till butiken och köper den. Tänk hur det skulle vara om var och en hade sin egen ko som vi själva måste mjölka och ta hand om! Idag har vi en specialiserad yrkesgrupp som föder upp kor och producerar mjölken åt oss. Det är effektivt och skapar välstånd.
Inom tjänstesektorn har vi i det här landet haft en fördomsfull inställning och dessutom ett skattesystem som gett upphov till en gör-det-själv-industri och en stor svart marknad. I och med skattereformen för hushållsnära tjänster håller detta på att ändra sig. Det ser jag som väldigt positivt.
Inom nationalekonomin, där man talar om internationell handel och specialisering av produktion, finns ett koncept som kallas komparativa (jämförande) fördelar. Enligt den här teorin skapar du det största värdet när du specialiserar dig inom områden där du är jämförelsevis stark och låter andra sköta sådant som de är bättre på. Tillsammans kan ni då producera mer än vad du skulle om du försökte hinna med att göra allt själv.
Om två män blir strandsatta på en öde ö är det bättre för båda att samarbeta även om den ena individen skulle vara mycket bättre än den andre i alla avseenden. Tillsammans kan de helt enkelt få mer gjort! För oss tidsväxlare innebär det följande viktiga insikt: delegera uppgifter som andra kan göra i det närmaste lika bra som du och ägna dig själv åt de uppgifter där du tillför det största värdet. Alternativkostnaden för din tid är avsevärd (se tidskalkylatorn). Växla din tid och du kommer att bli både mer produktiv och harmonisk.
Sluta gör allting själv! Ägna dig åt det du är bra på och det du tycker är roligt istället. På detta sätt kan du vara med att skapa en bättre värld, om väl i det lilla.

Inga kommentarer: