Välkommen!

På den här sajten samtalar vi om det dyrbaraste vi har nämligen vår tid.
Låt oss fundera lite på hur vi uppfattar vår egen och andras tid.

måndag 23 juni 2008

Du måste sluta göra en del saker

Jag tror i princip att du kan göra vad som helst som du går in för i livet men du kan inte göra allt. Ibland måste du välja. På en av mina affärsresor satt jag bredvid en känd miljardär i flygplansstolen. Vi hade ett långt, trevligt samtal och jag frågade honom till slut vad han ansåg vara det viktigaste för att nå framgång. Han sa: ”Du behöver inte vara särskilt begåvad eller välutbildad men du måste satsa helhjärtat och verkligen gå in för det du gör och försaka allt annat. Då kommer du att lyckas!”
Det är en intressant insikt att vi inte kan vara experter på alla områden utan måste specialisera oss. Det finns ett engelskt ordspråk som lyder något i stil med: ”medelmåtta i allt, duktig på inget” (eg. ”Jack of all trades, master of none”). När vi väljer att göra någonting betyder det samtidigt att vi avstår från att göra någonting annat. Du kan svårligen bygga en professionell yrkeskarriär, ta väl hand om din familj och vara framgångsrik på golftouren samtidigt. Vi måste välja spår och sluta göra en del saker för att ha tid och lyckas med andra.
Under småbarnsåren kan det till exempel vara bra att bara ägna sig åt sitt arbete och sin växande familj under några år. Själv har jag fått lägga mitt musikintresse på hyllan under längre perioder när arbete och karriär tagit överhanden. Jag har varit tvungen att lära mig att prioritera för att kunna lyckas med det jag förutsatt mig och samtidigt få tid över.
Du kan göra vad som helst som du bestämmer dig för i livet, men du måste välja. Du hinner inte göra allt, i alla fall inte just nu.

Inga kommentarer: