Välkommen!

På den här sajten samtalar vi om det dyrbaraste vi har nämligen vår tid.
Låt oss fundera lite på hur vi uppfattar vår egen och andras tid.

onsdag 6 augusti 2008

Våga ta det lugnt

En kvinna från Sydafrika lär inneha världsrekordet i att vara vaken frivilligt. Rekordet är på runt 283 timmar eller nästan 12 dygn! Vad händer om vi tvingas vara vakna en längre tid? Tester visar att koncentrationsförmågan avtar kraftigt. Till slut blir till och med alfabetet och enkla matematiska tal omöjliga att fullborda. Hallucinationer, tvångstankar och förföljelsemani är andra vanliga symtom efter lång tids sömnbrist. En människa kan alltså inte fungera normalt utan regelbunden vila.
Våga vara oanträffbarInse att även om du är viktig på jobbet så är du inte oersättlig. Våga vara oanträffbar och sätt gränser för ditt engagemang och din tid. I en värld där vi är ständigt uppkopplade via dator och mobiltelefon nästan vart vi än är på jorden är det viktigt att sätta gränser för hur vi ska hantera allt som kräver vår uppmärksamhet och vårt omedelbara gensvar.
Sätt förväntningarnaOm du alltid svarar direkt närsomhelst på dygnet, även på helger, kommer omgivningen att fortsatt förvänta sig det av dig. Fundera över hur tillgänglig du behöver vara och sätt dina egna gränser. Du behöver inte svara genast på varje e-post meddelande, varje telefonsamtal eller textmeddelande om du sätter förväntningarna ordentligt redan i förväg.
Du kan till exempel beskriva hur du hanterar din e-post i ett automatiskt svarsmeddelande: ”Tack för ditt meddelande. Jag kollar min post en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen efter klockan 15. Jag återkommer då! Om ditt ärende brådskar skicka ett SMS.” eller något dylikt.
Jag arbetade en gång med en person och blev lite irriterad över att hon aldrig svarade på sin e-post. Vid ett tillfälle fick jag förklaringen att hon läser sin e-post på kvällen när barnen somnat. När jag väl förstod det var det aldrig mer något problem. Hon hade korrigerat mina förväntningar.
På din telefonsvarare kan du också förklara hur du hanterar dina telefonsamtal. De flesta samtal är inte brådskande och om de är det brukar du i allmänhet känna till det i förväg. Våga ta det lugnt, våga vara oanträffbar ibland och våga sätta dina egna gränser.

Inga kommentarer: